Gyakran ismételt kérdések

Hűtés: Az elpárologtatóba beáramló hűtőközeg hőt von el a beltértől, ezáltal lehűl a levegő és létrejön a hűtés.

Fűtés: A hűtőkör megfordul. A kültértől elvont hőt adja le a beltérben a készülék.

A ma kapható inverteres klímákkal semmi akadálya. Klímával -15, -20 fokos kinti hőmérséklet mellett is fel lehet fűteni egy helységet. Problémát csak a csepptálca lefagyása jelenthet, ezt csepptálca fűtéssel lehet orvosolni, ami a márkásabb termékek esetén alapfelszereltség.

– Hátránya, hogy áramszünet esetén nem használható.

– Fűtés esetén korlátozott külső hőmérsékletig alkalmazható.

– A beltéri egységeket egy helység fűtésére-hűtésére találták ki, ezért helységenként szükség van egyre.

– Előnye, hogy wifi-s készülékekkel távolról is vezérelhető, így mire hazaérünk már a kívánt hőmérsékletet élvezhetjük.
– Vizes rendszerekkel szemben nem kell órákat várni egy helység felfűtésére.
– Olcsóbb fűtési megoldás, mint a fa, a gáz,
vagy más villanyfűtés.

Bármely időszakban el lehet végezni, de érdemes a szezon kezdete előtt időpontot egyeztetni szakemberrel, mert később  több hetes várakozási idővel is lehet számolni.

A mozgó alkatrészek tisztításával és kopott alkatrészek cseréjével, -megelőzhető a készülék meghibásodása, csökkenthető a zajtermelése és meghosszabbítható az élettartama.

A szakember a terület felméréséből ki tudja számolni, hogy hány kültéri-beltéri egységre lenne szükség, mekkora teljesítményű klímák kellenek és mennyi cső szükséges a beüzemeléshez.
Szakszerűen eltudja végezni a beüzemelést, ezáltal nem veszíti el az ügyfél a készülék garanciáját sem.

Ez attól függ, hogy hova fognak kerülni a beltéri és kültéri egységek.
A távolság és a rögzítések nehézségét tekintve, ez 1,5- től, 5 óráig is eltarthat.

A helység nagyságától és a beltéri egység elhelyezésétől.
Számít, hogy hány négyzetméteren szeretnénk használni a készüléket.

Egy sokat használt készülékben megtudnak telepedni a baktériumok, amik felső légúti megbetegedéseket okozhatnak pl.: legionellát. Asztmásoknál súlyosbíthatja a tüneteket, ezért fontos 3-4 havonta tisztítani a készüléket, ha használatban van.

A split klíma egy olyan eszköz, ami 2 egységből áll, egy kültéri és egy beltéri egységből. Ezek össze vannak kötve egymással 2 rézcsővel, ebben kering a hűtő közeg. A beltéri egységben található az elpárologtató, ami hőt von el a környezetétől, ezért hűl le a helység. A kültéri egység a kondenzátor segítségével leadja ezt a hőt. Zajcsökkentés célból van külön bontva, hogy a felhasználó csak a hőmérséklet-változást észlelje, ezért jobb a kompakt egységektől (mobil klíma), mert az hangosabb és kisebb a teljesítménye.

Amíg a klíma el nem éri a kívánt hőmérsékletet addig magasabb a fogyasztása. Ez már egy régebbi típusú klímánál is kb. 1000W-ot jelentett. Amint eléri a beállított hőmérsékletet, átvált temperálásra, ilyenkor a fogyasztása kevesebb mint egy gyengébb hajszárítóé.

A klímáknál amikor kW-ról beszélünk, nem a fogyasztását értjük ezalatt, hanem a hűtő és fűtő teljesítményét. Ez úgy kell érteni mint az autónál a lóerőt.

A kompresszor az egy nyomásfokozó gép, ami a hűtőközeget összesűríti, és nagy nyomáson, magas hőmérsékleten továbbítja a kondenzátor felé.

Az inverteres klímák azok, amik hűtésre és fűtésre is alkalmasak.
Folyamatos használat mellett optimalizálja a felhasználást a hőmérséklet szinten tartásával, így az energia felhasználását 30-40%-al csökkenti. Ezt úgy éri el, hogy a kívánt hőmérséklet eléréséhez közeledve a kompresszortól fokozatosan veszi el az áramot és nem csak akkor, ha elérte a hőmérsékletet.

A szezonális hatásfok a klímának a valós energiahatékonyságát méri egy egész évre lebontva. Ennek ismeretében lépéseket tehetünk a környezetbarátabb felhasználás irányába.

Szemléletesen és egyszerűen összehasonlíthatók a gépek a G-től A+++-ig terjedő energiahatékonysági címkék alapján is. Ez esetben az A besorolású, alacsony energiafogyasztású mosógépnél -10%-kal kevesebbet fogyaszt egy A+ besorolású, -20%-kal kevesebbet egy A++ jelzésű és -30%-kal kevesebbet egy A+++ energiaosztályú.

Használattól függően 8-10 évvel lehet számolni.

További kérdései maradtak?

Vegye fel velem a kapcsolatot és mielőbb megválaszolom őket.

Hívás